Miten laserakupunktio vaikuttaa?

Laserakupunktio tai Msf-kuntouts soveltuu akupunktion monien vaikutustapojen vuoksi mitä useimpien vaivojen hoitoon. Seuraavassa tärkeimmät vaikutustavat:

1. Kivunlievitys (analgesia)Sininen valo helpottaa hengitystä

Tiettyjä pisteitä käsittelemällä voidaan nostaa kipua lievettävien endorfiinien ja enkefaliinien määrää elimistössä. Hoito sopii hyvin mm. erilaisten lihas- ja nivelkipujen, reuma- ja fibromyalgia-kipujen ja migreenin, sekä päänsäryn hoitoon.

Uusien lisävarustukseiden kuten infrapunavalon, sini- tai punaclustereiden (”lamppujen”) avulla voidaan rauhoittaa tulehdusta ja turvotusta, sekä trigger-pisteiden kautta saada lihasjännityksiä laukeamaan. Valot ovat eri aaltopituuksien laservaloja. Laservalo edistää ja nopeuttaa myös luunmurtumien paranemista. Ks. lisää kohta 4.

2. Rauhoittaminen (sedaatio)

Akupunktion avulla aivojen beta- ja theta-aaltojen määrää voidaan vähentää ja tätä kautta sillä voidaan hoitaa unettomuutta, hermostuneisuutta ja jopa hysteriaa ja epilepsiaa.

3. Tasapainottaminen (homeostaasi)

Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston, sekä hormoneja tuottavien rauhasten toimintoja tasapainottamalla voidaan vaikuttaa mm.:

  • sydämen toimintaan ja verenkiertoon ja hoitaa mm. liian korkeaa tai liian matalaa verenpainetta ja sydämen rytmihäiriöitä
  • astmaan, sarkoidoosiin ja muihin keuhkosairauksiin hengitystoimintoja säätelemällä
  • ruoansulatukseen, mm. maksavaivoihin, ilmavaivoihin, ärtyneeseen ruoansulatuskanavaan, laktoosi-intoleranssiin, keliakiaan, paksunsuolen haavaumaan ja Chronin tautiin
  • umpirauhasten toimintaan, esim. kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaan, haiman kautta diabetekseen ja sukurauhasten kautta kuukautisvaivoihin, vaihdevuosivaivoihin ja lapsettomuuteen. Hoidolla on pystytty huomattavasti vaikuttamaan Menierin tautiin, huimauskohtauksiin ja pahoinvointiin.

4. Vastustuskyvyn parantaminen (immuniteetti)

Lisäämällä valkosolujen eli leukosyyttien määrää on akupunktiolla laaja antibioottinen vaikutus bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan eli se nostaa elimistön puolustuskykyä tartuntatauteja ja tulehduksia vastaan.

Sinisellä laservalolla on todettu olevan tehokas antibakteerinen ja tulehdusta estävä vaikutus. Hoidossa käytetään sinistä valoa paikallisesti ihon ongelma-alueelle, esim. akneen, psoriasikseen, ihottumaan ja haavojen nopeampaan paranemiseen. Annikan käytössä on myös sinikynä, jolla hoidetaan akupunktiopisteitä ja näin pystytään vaikuttamaan esim. maksa-tulehdukseen.

5. Psyykkisiin tekijöihin vaikuttaminen

Akupunktiolla voidaan vaikuttaa suoraan aivojen verenkiertoon ja aineenvaihduntaan. Sillä voidaan esim. nostaa dopamiinin määrää aivoissa ja kiihdyttää aminohappoaineenvaihduntaa. Näin ollen hoidolla voidaan vaikuttaa joihinkin psyykkisiin vaivoihin, masennukseen, muistamattomuuteen, Alzheimerin tautiin, parkinsonismiin ja lieviin kehityshäiriöihin.

6. Motorisen palautumisen edistäminen

Tietynlainen sähköärsytys hidastaa vaurioituneen hermoradan ja sen hermottamien lihasten rappeutumista, nopeuttaa hermoradan uusiutumista ja kiihdyttää esim. halvaantuneen alueen motoneuronien toimintaa. Msf-kuntoutuksella on saatu hyviä tuloksia erilaisten halvauksien esim. kasvohalvauksen ja hemiplegian kuntoutuksessa varsinkin akuuteissa tapauksissa.

Edellä mainittujen esimerkkitapausten lisäksi on laserakupunktiolla hoidettu menestyksekkäästi erilaisia allergioita ja vahvistettu yleiskuntoa vakavissakin sairaustiloissa kuten esim. syövässä. Laserakupunktio on tutkittu olevan täysin turvallinen syöpäsairauksien hoidossa.

Laserakupunktiolla voidaan hoitaa ja kuntouttaa maksan, munuaisten ja muiden sisäelimien toimintaa. Hoitamalla eri vaivojen perussyitä tähdätään pitkäaikaisiin ja pysyviin hoitotuloksiin.

Laserin vaikutuksiin kuuluu myös soluaineenvaihdunnan tehostaminen, lymfa- ja verenkierron lisääminen hoidettavalla alueella sekä hermotoiminnan rauhoittaminen. Laserin avulla soluhengitys helpottuu ja näin saadaan aikaan turvotuksien laskua ja tulehdusten estoa.

Msf-kuntoutuksessa pyritään selvittämään vaivojen perussyitä ja sitä kautta pääsemään hyviin hoitotuloksiin. Eri akupunktiopisteiden sähköisen vastuksen mittaamisella on tärkeä merkitys perussyiden löytämiselle, mm. korvalehdestä löytyvät akupunktiopisteet kaikille elimille ja kehonosille näyttävät, onko jonkun rauhasen toiminta normaalia vai ei. Ruokavaliossakin voi olla korjaamisen varaa.